schyum-mejer.dk

IT

Min interesse for computere begyndte i de sene firsere, da jeg fik købt min første personlige computer, en PS1 fra IBM. Ikke just en hurtigløber (heller ikke dengang), men den tjente mig godt og blev først skiftet ud efter et par år. Siden da, har jeg løbende opdateret mit system når behov/pengepung tilladte det.
Computeren benyttes også til spil (mest RTS/FPS) og det kræver opdatering af hardware for at kunne afvikle (nye) spil i tilfredsstillende tempo.

Støj?? Nej, tak
Derudover ligger begrebet støjsvag mit hjerte meget nær. Derfor ser hardwarelisten også ud som den gør. Det kræver lidt omhu og for det meste også en lidt større pengepung, at udvælge dele som kan kvalificeres som støjsvag.
Min erfaring er, at de 2 største syndere mht. støj er grafikkortkøler og processorkøler. Hvis man sætter ind her fra starten er man et godt stykke af vejen mod et støjsvagt edb system.

Grafikkort køler
Disse kølere er særlig slemme, da de ofte er meget små og bliver dermed nødt til at opretholde en høj hastighed for at opnå tilfredsstillende ydelse. Løsningen her, et at udskifte den til en model med større blæser som ikke behøves at rotere så hurtigt eller finde en passiv køleløsning. Ved passiv køling skal man være opmærksom på, om air flow'et i kabinettet er tilstrækkeligt til at flytte varmen væk fra de passive køleribber. Særligt ved grafikkort med høj ydelse som kan udvikle enormt meget varme i 3D mode.

Processorkøler
Med dagens processorer der ikke bruger så meget strøm, er problemet knap så stort. Standard kølere fra producenterne er også af en acceptabel størrelse, samtidig med at bundkort ofte har en form for blæserstyring af CPU køleren.

Herefter kan man gå videre i listen af støjsyndere:

  • Strømforsyning. Der findes idag rigtig gode støjsvage modeller (også billige) der benytter 120mm eller sågar 140mm blæser. Kombineret med de nyeste standarder for PSU effektivitet kan man idag få næsten lydløse strømforsyninger.
  • Kabinetblæsere. Har man sådanne i sit kabinet, så sørg for, at de er så store som mulige og kører så langsomt som muligt/forsvarligt.
  • Harddiske. For at reducere/eliminere støj fra ens harddiske i at forplante sig videre i selve kabinettet, kan man enten vælge sit kabinet med omhu eller gå på jagt efter diverse harddisk ophæng til eftermontering. Princippet her er, at på afkoblet harddisken via gummibøsninger eller rigtige gummiophæng.2007-03-15
Har opgraderet bundkort, processor og RAM. Processor er overclocket til 2,8GHz (1,86GHz) med en FSB på 400MHz, RAM kører ved normal hastighed (DDR2-800).
Kun nogle få tweaks var nødvendige for at få systemet til at køre stabilt:

  • PCI og PCI-X kører ved standard hastighed (33,33MHz og 100MHz)
  • Spænding til NorthBridge er øget (+0,2V)
  • CPU spænding er øget (+0,2V)
  • FSB spænding er øget
  • DRAM spænding er øget (+0,1V)
  • FSB:DRAM ratio er ændret til 1:1, så overclocking af DRAM undgås ved aktuel FSB.

Bundkort: ASUS P5B-E PLUS
System hukommelse: Corsair Twin2X-6400
Processor: Intel Core 2 Duo E6300
Køler: Zalman CNPS-9500-LED
DVD-Brænder: Plextor PX-760A
DVD-ROM drev: Plextor PX-116A
Grafikkort: XFX GeForce 7950GT 570M XT, 512MB
Køler: Zalman VF-900Cu
Harddisk(e): Western Digital Raptor 1500ADFD, SATA
Western Digital Caviar SE, 250Gb, SATAII
Western Digital Caviar SE16, 250Gb, SATAII
Lydkort: Creative Sound Blaster Audigy4
Kabinet: Antec SOLO with Antec Truepower Trio 430 EC
Skærm: SONY Multiscan G220.
Keyboard: Logitech Media Keyboard Elite
Mus: Logitech G5 Gaming Mouse