schyum-mejer.dk

Historie

Min 'karriere' som diy nørd begyndte omkring 1995, da jeg erhvervede mit første diy-kit. Jeg manglede højttalere og var rundt og høre/opleve en del forskellige højttalere. Ingen faldt rigtig i min smag, så hvad gør man så? Man bygger da selv sine højttalere! Jovist, men hvordan? 
Heldigvis havde jeg i den periode abonnement på bladet 'Hifi & Elektronik' og havde derigennem erhvervet en del grundviden om lyd og hi-fi generelt.
Jeg sprang ud i det og købte diy-kittet 'Amadeus' fra Dansk Audio Teknik. En gulvmodel med diskant og 2x 7" basser fra danske Peerless.  'Amadeus' tjente godt i nogle år, men måtte lade livet til fremtidige eksperimenter. 

I perioden med 'Amadeus' blev jeg mere nysgerrig omkring konstruktion af højttalere og købte håndbogen 'SÅDAN!' forfattet af Niels Nørby fra Dansk Audio Teknik. Den giver en god indføring i kunsten at bygge sin egen højttaler.

Nogle år efter 'Amadeus' lancerede Dansk Audio Teknik et nyt diy kit kaldt 'HF275'. Modellen var en 25-års jubilæumsgave til hifi bladet 'High Fidelity'. Konceptet var grundlæggende magen til 'Amadeus', men med bedre enheder og en unik måde at montere diskanten. Den var hængt op i tre gummiringe for at forhindre eventuelle vibrationer fra kabinettet i at forstyrre diskanten.

Jeg havde ikke lige økonomisk mulighed for at købe hele kittet, så jeg besluttede mig for at lave en klon af HF275. Jeg købte diskanten, en Dynaudio D260, og beholdte de to 7" basser fra 'Amadeus'. 

Niels Nørby/Dansk Audio Teknik var vældig glad for avancerede filtre der kræver en del komponenter i delefilteret. En filosofi jeg dengang, og stadig idag, grundlæggende er imod. Ikke desto mindre afprøvede jeg filteret til HF275. Dengang var midlerne ikke til de bedste komponenter hvilket resultatet nok har lidt under,  specielt når der er tale om avancerede filtre. Men min HF275 klon spillede dog et par år.
 
Mens jeg spillede på min HF275 klon fik jeg mulighed for at købe et par 6,5" bas/mellemtoneenheder fra Dynaudio. Jeg slog til og begyndte at eksperimentere med en lille 2-vejs model baseret på Dynaudio enheder. Samtidig vidste jeg, at Dynaudio selv går ind for simple filtre, dog kombineret med diverse korrektionskredsløb. Med lidt hjælp fra et af Dynaudio's diy kits fik jeg lavet et passende delefilter, som spiller den dag idag.